Corona geld terug garantie*
Boek gemakkelijk online
Géén boekingskosten

Culinair reizen door Noord Marokko: De must tastes uit de Marokkaanse keuken

Eten is een groot onderdeel van de Marokkaanse cultuur en de Marokkaanse keuken is wereldwijd erg bekend. Je kent het vast wel: Couscous, Harrira (Marokkaanse soep) of Tajine. Allemaal heerlijke gerechten die te vinden zijn in het prachtige Marokko. 

In het noorden kun je perfect terecht voor overheerlijke gerechten die bereid zijn met veel passie en liefde. Wanneer je naar de specifieke Noord-Marokkaanse gerechten vraagt, ontstaat er spontaan een grote glimlach op het gezicht van de bediende. De mensen in Marokko vinden het geweldig als je interesse toont in de gerechten uit de Marokkaanse keuken.

Marokkaanse keuken in Al Hoceima
Reis je langs Al Hoceima? vergeet dan niet te vragen naar Dejaj Mchermel. Dit zijn overheerlijke gemarineerde kippenpootjes van de barbecue. Zie dit als een voorgerechtje, want het lekkerste moet nog komen. 

Wij raden je aan om het hoofdgerecht Chiton Lfran te proberen: gebarbecuede Ansjovis met verschillende groentes in een grote schaal. De rijke olieachtige smaak van verse Ansjovis en de rokerige tomaat zijn een heerlijke combinatie. Niet zo’n grote eter? Laat je familie dan vooral mee eten, want je krijgt een hele grote schaal. 

Dit zal vast niet de enige keer zijn dat je een groot portie krijgt in een schaal. In Nederland zijn we gewend dat iedereen van zijn eigen bord eet, in Marokko is het heel normaal dat je met de hele familie uit één pan of schaal eet. Hierbij krijg je vaak ook brood geserveerd, wat gebruikt wordt als “eetbare lepel”. 

Marokkaanse keuken in Oujda
Een stop in de stad Oujda is een aanrader, hier heb je namelijk het overheerlijke Maakouda. Dit is pittige gefrituurde aardappel. De Maakouda wordt vaak gegeten tussen een stukje stokbrood. Het heeft een erg rijke en pittige smaak. Saus is daarom niet nodig. Maakouda wordt veel verkocht in kleine streetfood karretjes. 

Sta je bij zo’n streetfood karretje, dan mag je ook de Harira soep beslist niet overslaan. Deze soep bestaat uit kikkererwten, linzen en korte noedels. Als het goed is zit je na deze gerechten erg vol. Tijd om wat te drinken, hiervoor ga je op zoek naar Saykouk. Dit is gerst en couscous met karnemelk. 

Marokkaanse keuken in Tanger
In Tanger kun je vis met een linzenstoofpot eten gecombineerd met een Marokkaans salade. Grote kans dat je vol zit na deze maaltijd. De combinatie van deze drie gerechten is erg bekend in Tanger en is bijna overal verkrijgbaar. 

Heb je in de loop van de middag zin in iets zoets? Neem dan een lokaal dadelkoekje of Ghoriba. Deze koekjes kosten weinig en vullen de maag enorm. Voor de broodjesliefhebbers is een aardappel sandwich een echte aanrader. Dit is meer dan zomaar een aardappel op een broodje. De sandwich is rijk gevuld met ei, salade en vlees. 

Marokkaanse keuken in Tetouan
Nog een stad waar je kunt genieten van heerlijk eten is Tetouan. Een Bocadillos Tetouani is een lokale sandwich gevuld met groenten, ei en tortilla’s. Dit broodje is een bom van verschillende smaken in je mond, heerlijk dus! Een aanrader hierbij is Mahalabia, een Marokkaanse melk pudding, aangevuld met een dessert Flan. Dit is een pudding gevuld met karamel. De Conchassoep is een mosselsoep direct vanuit de Middellandse zee. Dit is een pittige mosselsoep die je direct opwarmt. Hierbij is het lekker om een AnchovyTagine te bestellen. Dit is een schaal met Ansjovis. Een waarschuwing is wel op zijn plaats: dit gerecht kan erg pittig zijn!