Corona geld terug garantie*
Boek gemakkelijk online
Géén boekingskosten

Chefchaouen, de blauwe stad van Marokko

Misschien heb je zonder het te weten al wat foto’s gezien van Chefchaouen. Het wordt ook wel de blauwe stad van Marokko genoemd en is wereldberoemd. Volgens veel reizigers is de stad een van de mooiste plekken van Marokko. De indigoblauwe witgekalkte gebouwen zijn niet voor niets een bekende toeristische trekpleister. 

De blauwe stad van Marokko
Chefchaouen (of Chaouen, zoals het in de volksmond wordt genoemd) is een van de mooiste en meest romantische plekken van Marokko. De stad ligt in het noorden van het land en is compleet anders dan alle andere steden en plaatsjes in Marokko. Dankzij de noordelijke ligging is het weer in Chefchaouen tijdens de warmere periodes heel aangenaam. Het dorp ligt op een hoogte van 500 meter, waardoor het er een stuk koeler is dan in veel andere plekken in Marokko. 

Niet alleen het dorpje zelf, maar ook de weg erheen is prachtig. Het dorpje ligt tussen twee bergen, de Ech en Chaoua. Zodra je het dorpje nadert, springt de blauwe kleur meteen in het oog. En zodra je door de smalle straatjes in de medina van Chefchaouen loopt, word je omringt door honderden tinten blauw. 

De medina van Chefchaouen
De medina van Chefchaouen is de binnenstad van het stadje. Wanneer je door de poort het stadje binnenloopt, word je meteen overspoeld door een hele reeks blauwtinten: hemelsblauw, indigo, kobaltblauw, koningsblauw, marineblauw, jeansblauw. Het zijn er te veel om op te noemen.

Het centrale plein is de hele dag door en ook in de avond het kloppende hart van dit bergdorp. Je vindt er tientallen restaurants en theehuizen. De gezellige terrassen zijn gevuld met toeristen van over de hele wereld. 

Je bent niet zomaar in de medina van Chefchaouen. Het is een flinke klim om er te komen, want de paden lopen steil omhoog. Maar geloof ons: het prachtige uitzicht dat je ervoor terugkrijgt is de stijve spieren meer dan waard. 

Hoe bereik je Chefchaouen?
Chefchaouen ligt niet bepaald in de buurt van andere attracties in Marokko. Daarom moet je behoorlijk wat geduld hebben om het stadje te bezoeken. Of je nu kiest voor openbaar vervoer, een taxi of zelf rijdt, het is een behoorlijke tocht. De makkelijkste manier om Chefchaouen te bezoeken, is om mee te gaan met een van onze dagtrips naar het stadje. 

Onze excursies naar Chefchaouen vertrekken vanuit Tanger en duren een hele dag. Rond 18:00 uur zetten we je weer terug af bij je hotel. Zo ben je nog ruim op tijd voor het avondeten. Je boekt al een dagtocht naar Chefchaouen voor 55 euro. Je reist dan met een groep bestaande uit andere vakantiegangers. Ook de lunch en het transport zijn bij de reis inbegrepen. 

Wil je het mooie Chefchaouen liever ontdekken met alleen je eigen gezelschap? Het is ook mogelijk om een privé dagtocht te boeken. Hiervoor hanteren we andere tarieven. 

Voor een goed overzicht en voor alle informatie over de verschillende dagtochten, kun je terecht bij je reisleider in het hotel. 

Waarom is Chefchaouen blauw?
Is het ooit een smurfendorp geweest? Is er ergens in de buurt een blauwe verffabriek ontploft? Of is er een logischere verklaring?

Niemand weet precies waarom blauw zo populair is geworden in Chefchaouen. De meeste mensen denken dat de typische tinten afkomstig waren van Joodse vluchtelingen die in de vijftiende eeuw in massaal naar deze stad kwamen. De kleur zou zijn gekozen omdat het deze vluchtelingen aan de hemel deed denken. 

Een andere verklaring die sommige mensen hebben, is dat de blauwe kleur een middel is om muggen te bestrijden. 

Attracties in Chefchaouen
Chefchaouen is een bezienswaardigheid op zichzelf. In de gekleurde dorpskern ben je ongetwijfeld wel een paar uur zoet. Toch hebben we nog een paar tips voor je die je écht niet mag missen als je een dagje naar Chefchaouen gaat. 

Plaza Uta el-Hammam
Het centrale plein in de blauwe stad Marokko is het kloppend hart van dit bergdorp. Op geen enkel moment van de dag is er saai of stil. 

De Spaanse en Arabische invloeden hebben zich wijd verspreid op het Plaza Uta el-Hammam. Dat zie je terug in de gebouwen, maar ook in de zeer gevarieerde keuken van de restaurants. Plaza Uta el-Hammam is perfect om te ontspannen of mensen te kijken. Op de achtergrond van het plein zie je de minaret van de Grote Moskee. Een prachtig uitzicht om van te genieten tijdens een lekker hapje of drankje. 

De Grote Moskee
De Grote Moskee bevindt zich op de hoek van Plaza Uta el-Hammam. Het is een indrukwekkend gebouw met een hoge minaret. Vijf keer per dag roept de moskee op tot gebed. 

De kasbah van Chefchaouen
Naast de Plaza Uta el-Hammam rijzen de zandkleurige muren van de Kasbah hoog boven de stad uit. Voor 10 tot 20 dirham krijg je toegang tot de kleine ommuurde kasbah. 

Midden in de Kasbah tref je een indrukwekkende oase van rust. Zeker als je het vergelijkt met het gezellig drukke Uta el-Hammam-plein, dat slechts een paar meter verderop ligt. In het gebouw zelf vind je onder andere gevangenissen en een klein museum. 

Het allermooiste van deze excursie in Chefchaouen is het prachtige uitzicht dat je vanaf de bovenste verdieping hebt. Vooral bij zonsondergang is het uitzicht vanaf de kasbah adembenemend. 

Watervallen van Akchour
De Akchour-watervallen (Cascades d’Akchour) zijn niet in Chefchaouen zelf, maar ze liggen wel in de buurt. Na een taxirit van ongeveer een half uur word je in een paradijselijke omgeving afgezet. Voor je het weet hoor je de brullende watervallen van Akchour. Het water is bijna net zo blauw als de muren van Chaouen. De watervallen zijn een mooie plek om een paar uurtjes door te brengen. Vergeet ook niet om een verkoelende duik te maken in een van de poelen voordat je weer terugkeert naar de blauwe parel van Marokko.